Blogg

27. jul, 2019

Juli er snart ved veis ende og vi kan så smått begynne å glede oss til høstens eventyr.
Om kort tid begynner også årets taksering i fjell og skog og en kan få en liten følelse av hvordan årets jakt vil utarte seg.

Det meldes om at i enkelte fjellområder begynte klekkingen en til to uker før normalen og at kyllingene begynte å lufte vingene for en liten stund tilbake. Men vi har nok ikke de store forventningene for årets produksjon på vår kant av landet. Været var direkte utrivelig for nyklekte kyllinger.

Kennelen har så smått fått begynt opptreningen i lovlig fjellterreng som er fugletomt. Skal man lykkes med sin hund må man til fjells.

Riktig god sommer videre.

11. mai, 2019

Da er Hekla fullcertet og søknad om utstillingschampionat går til NKK....

3. mai, 2019

Styret, avlråd, RS og andre diskuterer, mener, vedtar og til og med dokumenterer at pointere er blitt bedre. Slik var det også med keiserens nye klær… Har vi verktøy som gir oss rett svar eller får vi det svaret vi vil ha?

Med indeks-avl og RAS skal vi se lengre enn til premier og føreravhengige parametre. Man glemmer at den strengeste seleksjon er det de som ønsker å stå øverst på pallen som står for. De vinner ikke med dårlige hunder. Slike hunder forsvinner på veien mot målet.

Hvor ofte går vi hjem fra en jaktprøve og mener oss vel evaluert? Er vi enige i bedømmelsen? Jeg kjenner mitt ideal hva angår jaktlyst fart og stil. Jeg vet hvordan en pointer skal håndtere rypene i fjellet og at nærmeste rype er lengst borte når pointeren drar ut i sitt medvindssøk. Dommerens ideal er åpenbart ofte sin egen hund og jeg er ofte skuffet uavhengig av om jeg blir bortdømt.

I det lange løp er det den beste som får premie og vinner på jaktprøver. Statistisk vandrer vi imidlertid i stummende mørke. Har man i det hele tatt en begrunnet vurdering på om vår hundesport egner seg for det statistiske arbeidet man har satt i gang? Både arvbarhet og tallmateriale er svært lavt.

Med åpne øyne har vi i vår kennel brukt en hannhund som har fått sine avlsegenskaper vurdert  til 84 for jaktlyst og 82 for viltfinnerevne. Vær trygg på at vi ikke gjør dette med ønske om å få hunder som jakter med lav intensitet og at på til finner færre fugl. Tvert i mot gjør vi dette ene og alene for å lage enda bedre hunder som kan vinne på Kongsvold og som kan hjelpe andre i deres pointeravl.

Hva har vinterens prøvesesong vist? Kan vi være begeistret over resultat for pointeren når vi leser oversikt over premierte hunder på royalura.com ? Går pointeren bedre enn noensinne? Neppe. Får vi premiert våre hunder? Nå ja. 

Pointeren, av enkelte beskrevet som fuglehundens par excellence er etter mitt skjønn i en negativ utvikling. Ras og indeksavl fremmer neppe avlen. I sin iver etter å redusere tomstandprosenten har man sovet i timen og ikke fått med seg at ungpointerne nå henger som i gamle dager.

Vår populasjon er alt for liten og redningen blir å utvide denne med import. Da må vi trosse indeksregimet. Hadde det ikke vært for vår lange tradisjon for å avle på de mest premierte individene hadde det sett mørkt ut. Kanskje på tide å gjeninnføre klassisk premiebasert avl og samtidig øke importgraden. Det enkle er ofte det beste….🙂

Bilde: Finale på Kongsvold med 6 pointere til start.

28. apr, 2019

Grotliprøven.

Da har "Team-jutevatnet" vært på Grotliprøven og hentet premier🙂. Jutevatnets Edel til Ståle og Jutevatnets Ipa til Roger Elvebu ordnet hver sin 2 UK. Begge store talenter som garantert blir store premiesankere når de bare få litt mer erfaring i fjellet. Edel fikk på prøvens siste dag ingen premie men tallkarakterer 666444 forteller sitt. Det skal egentlig være umulig med de råtne snøforholdene som var i fjellet. Se opp for denne frøkna folkens! Jaktmaskin dobblet på NJCh Jutevatnets Pernille. Jutevatnets Edel er neste ledd i kennelens tispelinje og vil bli parret innen 2 år.

Jutevatnets Rana gikk glimrende på lørdag men pådro seg en skjemmende 3AK etter at en ekkel stegg fintet henne ut. Søndag ble det 656444, 2 fuglearbeid og 1AK. Glimrende hund med en fremadstormende og ambisiøs fører. Takk til Ståle som hjalp med apporttrening slik at en fikk tatt et rekordraskt apportbevis. Nå skal begge søstrene (Estrella og Rana) som er etter Jutevatnets Birk og Jutevatnets Hekla preppes til høstens vinnerklasse...

Jutevatnets Hekla røk ut av VK kval pga stort format i sterkt kuppert terreng. Stort mannefall med kun 3 hunder videre på partiet. Trøster oss med at Hekla var den eneste som ble slått ut pga overkant stort trøkk og format.

NJCh Jutevatnets Prima med valper på 12 uker og 3 korte treningsturer i fjellet viste nok en gang hva hun er laget av. 2VK kval og 4VK Finale.

Det er artig i "Kennel Jutevatnet" om dagen. Vi har nå hunder som dundrer og går til høyeste tallkarakterer i tråd med våre avlsmål. Vi tar nå sommerferie med god samvittighet men lover å komme tilbake til høsten med skarpskodde ekvipasjer.

God sommer!

Bilde: Pål Dambakken og Jutevatnets Rana

 

7. apr, 2019

Dovre.

Store gratulasjoner til Pål Dambakken og Jutevatnets Rana som hadde en glimrende prøvedag på Dovre. Etter 60 minutts slipptid og 4 fuglearbeider med reis og topp karakterer 666444 spurte dommer etter apportbevis!

Her hadde den unge ekvipasjen dessverre ikke gjort hjemmeleksen så da ble det "bare" 2 AK.

Det har vært en fantastisk helg for kennel Jutevatnet der kombinasjonen Jutevatnets Birk x Jutevatnets Hekla viser kjempekvaliteter i søk og fuglebehandling. Like moro er det å se at vi i kombinasjonen Jutevatnets Vågal x Jutevatnets Prima har fått frem hunder med søk i superklasse!